wtorek, 5 maja 2015

Czekoladowe babeczki bez mąki



Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego w menu niemalże każdej restauracji znaleźć można jakąś wariację na temat ciasta czekoladowego? Odpowiedź jest banalnie prosta: smakuje wszystkim, przygotowanie go nie wymaga nieskończenie wielu składników i ogromu czasu i, co najważniejsze, zawsze się udaje! Wypieki z czekoladą lub kakao należą do moich ulubionych, a co dopiero te, które łączą oba te składniki :-)

Zachęcam Was w takim razie do spróbowania mojej wersji czekoladowych babeczek bez mąki. 


SKŁADNIKI (na 4 babeczki)

3 jajka

100 g masła

1 szklanka cukru

2/3 szklanki dobrej jakości kakao

100 g gorzkiej czekolady

cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

4 kokilki



PRZEPIS KROK PO KROKU:



1. Nagrzać piekarnik do 180 st. Rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, ciągle delikatnie mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z cukrem. 



2. Do lekko przestudzonej masy dodawać pojedynczo jajka i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao. Wymieszać aż do połączenia składników. 






3. Wysmarować foremki masłem. Kokilki napełniać mniej więcej do 2/3 wysokości (ok. 3 łyżki ciasta na kokilkę). Babeczki piec przez 25 minut.



4. Lekko przestudzone muffiny posypać cukrem pudrem.



Smacznego!



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz