sobota, 16 maja 2015

Tarta z kremem cytrynowym


Wiosna to moja ulubiona pora roku. Po zimowej stagnacji do życia budzi się przyroda: kwitną kwiaty, śpiewają ptaki, a rzymskie gaje cytrynowe robią się uroczo żółte. Cytryny we włoskich sadach i parkach (największa ważyła podobno 5,26 kg!) to symbol, że pora schować na dno szuflady szalik i rękawiczki. Przyjemny zapach i orzeźwiający smak zwiastują rychłe nadejście lata. Dlaczego zatem nie uprzyjemnić sobie tego oczekiwania, rozkoszując się cytrynowym deserem?

Stąd właśnie pomysł na dzisiejszy przepis, zaczerpnięty z urzekającej książki Zosi Cudny „Przepisy na cztery pory roku”. 



Składniki:



CIASTO:

szklanka mąki (niepełna)

3 łyżki cukru pudru

125 g masła



KREM CYTRYNOWY:

otarta skórka i miąższ z 1 cytryny (bez pestek)

1 łyżka cukru

½ szklanki cukru pudru

100 g masła

20 g śmietany 36-%



DODATKOWO:

forma do tarty (śr. 28 cm)

prażone migdały do dekoracji (opcjonalnie)



Przepis krok po kroku:



1. Do dużej miski dodać przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Zagniatać ciasto zdecydowanymi ruchami, do momentu aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą bryłę. Gotową masę odłożyć do zamrażalnika na 30 minut.




2. Nagrzać piekarnik do 180 st. C.



3. Przygotować krem. W tym celu należy zmiksować skórkę, miąższ z cytryny i cukier na gładką masę. W osobnej misce ubić masło na puszystą pianę, a następnie, ciągle miksując, dodać cukier puder i śmietankę. Do tak przygotowanej bazy dodawać po łyżce zmiksowany miąższ cytrynowy. 





4. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i równomiernie wyłożyć nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec na złoty kolor przez ok. 25 minut. 





5. Na suchej i gorącej patelni uprażyć płatki migdałowe. 




6. Masę cytrynową wyłożyć na upieczony i lekko przestudzony spód. Udekorować prażonymi migdałami. Podawać po schłodzeniu w lodówce przez min. 5-6 godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz