niedziela, 21 czerwca 2015

Babka ziemniaczana z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowo-kurkowym



Czerwiec zapoczątkowuje długo wyczekiwane lato. Przynajmniej oficjalnie. Bo co jeśli słupek rtęci na termometrze nie przekracza 20 stopni, a za oknem siąpi deszcz? Mnie choć dopada wtedy kiepskie samopoczucie, to myślami wybiegam w przyszłość. Oczami wyobraźni widzę spacery po lesie, czuję zapach pieczonych jabłek i, chociaż uwielbiam lato, nie mogę doczekać się na zbieranie kolorowych liści i grzybów. No właśnie – grzybów.
Stąd pomysł na dzisiejszy niedzielny obiad, zaczerpnięty z książki Zosi Cudny Przepisy na cztery pory roku. Chociaż babka ziemniaczana w sosie śmietanowo-kurkowym przywodzi na myśl pichcenie raczej październikowe niż czerwcowe, to w zasadzie: dlaczego nie? W końcu mogę cieszyć się przepysznym jesiennym obiadem i za oknem wypatrywać słońca, które za chwilę powinno przecież wyjść zza tych chmur. A przynajmniej mam taką nadzieję…



SKŁADNIKI (dla 4 osób):
150 g wędzonego boczku
2-3 średniej wielkości cukinie
1 duża cebula
oliwa z oliwek
ok. 800 g ziemniaków
pęczek pietruszki
2 łyżki majeranku
3 jajka
5 łyżek mąki
sól, pieprz

SOS:
2 łyżki masła
250 g świeżych kurek
½ dużej cebuli (lub 1 mniejsza)
150 ml śmietanki 30%
sól, pieprz


Przepis krok po kroku:
1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, przysmażyć na niej boczek pokrojony w kostkę. Do boczku dodać posiekaną cebulę i cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Dalej smażyć przez ok. 5-6 minut. Patelnię odstawić z ognia. 


2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączyć płyn, dodać do ziemniaków przesmażony boczek z cukinią i cebulą, jajka, mąkę, majeranek i posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Babkę ziemniaczaną przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach  26x14 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię i piec dalej przez ok. 25 minut, do zarumienienia. 





3. Sos: Masło roztopić na patelni. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać kurki (wcześniej dokładnie je oczyścić) i pod przykryciem dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut (nie dłużej, w przeciwnym wypadku grzyby stwardnieją). Następnie do grzybów dodać śmietankę, posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka chwil.


4. Upieczoną babkę ziemniaczaną podawać polaną gorącym sosem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Muszę koniecznie wypróbować! Wygląda znakomicie... P.

    OdpowiedzUsuń