Sałatki,
przygotowane wcześniej w domu, które zabieramy ze sobą wszędzie (na uczelnię,
do pracy, na piknik) stanowią idealną alternatywę dla nudnych kanapek.
Zdążyliśmy już przywyknąć do tych na bazie makaronu. A co, jakby makaron
zamienić na ryż?
Istniej wiele
przepisów na sałatki ryżowe, ale ta z tuńczykiem jest chyba najbardziej
popularna (a na pewno najsmaczniejsza!). Tuńczyk w puszce to stały punkt na listach
zakupów Włochów mniej więcej od maja do października. Kiedy za oknem temperatura
przekracza 30 st. C, zimna sałatka na bazie ryżu i tuńczyka staje się wtedy niezastąpiona.
Pożywna, szybka w przygotowaniu (nie więcej niż 30 min.) i wyjątkowo łatwa w
przechowywaniu to niezawodny pomysł na lekki, letni obiad. A zatem, do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
2 szklanki
sypkiego ryżu (np. parboiled)
1 szklanka
mrożonego groszku
2 ogórki
konserwowe
150 g tuńczyka
w oliwie z oliwek
70 g kukurydzy z
puszki
2 podłużne pomidory
2 jajka na
twardo
oliwa z oliwek
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
dijon
sól
Przepis krok po kroku:
1. Ugotować
ryż w osolonej wodzie. Na 10 minut przed końcem gotowania do garnka z ryżem
dodać groszek. Zarówno ryż, jak i groszek powinny pozostać lekko al dente.
2. W dużej misce
wymieszać wszystkie składniki sałatki: tuńczyka, kukurydzę i pokrojone w kostkę
jajka, ogórki i pomidory.
3. Ostudzony
lekko ryż z groszkiem dodać do sałatki.
4. Wymieszać dokładnie
całość z majonezem, musztardą i odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli potrzeba, doprawić
do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz