czwartek, 18 czerwca 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem



Sałatki, przygotowane wcześniej w domu, które zabieramy ze sobą wszędzie (na uczelnię, do pracy, na piknik) stanowią idealną alternatywę dla nudnych kanapek. Zdążyliśmy już przywyknąć do tych na bazie makaronu. A co, jakby makaron zamienić na ryż?

Istniej wiele przepisów na sałatki ryżowe, ale ta z tuńczykiem jest chyba najbardziej popularna (a na pewno najsmaczniejsza!). Tuńczyk w puszce to stały punkt na listach zakupów Włochów mniej więcej od maja do października. Kiedy za oknem temperatura przekracza 30 st. C, zimna sałatka na bazie ryżu i tuńczyka staje się wtedy niezastąpiona. Pożywna, szybka w przygotowaniu (nie więcej niż 30 min.) i wyjątkowo łatwa w przechowywaniu to niezawodny pomysł na lekki, letni obiad. A zatem, do dzieła!


Składniki (dla 4 osób):

2 szklanki sypkiego ryżu (np. parboiled)
1 szklanka mrożonego groszku
2 ogórki konserwowe
150 g tuńczyka w oliwie z oliwek
70 g kukurydzy z puszki
2 podłużne pomidory
2 jajka na twardo
oliwa z oliwek
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy dijon
sól

Przepis krok po kroku:

1. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Na 10 minut przed końcem gotowania do garnka z ryżem dodać groszek. Zarówno ryż, jak i groszek powinny pozostać lekko al dente


2. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki: tuńczyka, kukurydzę i pokrojone w kostkę jajka, ogórki i pomidory.

3. Ostudzony lekko ryż z groszkiem dodać do sałatki. 

4. Wymieszać dokładnie całość z majonezem, musztardą i odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli potrzeba, doprawić do smaku solą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz