Lato w kuchni kojarzy mi się dwojako. Z jednej
strony są to świeże owoce, kuszące intensywnym kolorem i słodkim zapachem. Z
drugiej – serniki, podawane zwykle na zimno, które najlepiej smakują na drugi
dzień. A co jeśliby połączyć oba te skojarzenia w jedno? Stąd właśnie pomysł na
serniczki z brzoskwiniami. Dzisiaj w wersji mini. Dla mnie to absolutna kwintesencja
lata.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
150 g ciasteczek owsianych
½ szklanki cukru
500 g serka Philadelphia
1 pełna łyżka mąki
1 białko jajka
2 brzoskwinie
Przepis krok po
kroku:
1/ Piekarnik
nagrzać do temp. 175 st. C.
2/ Ciasteczka
owsiane pokruszyć, włożyć do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami) i
delikatnie uklepać.
3/ Serek
starannie wymieszać z mąką i białkiem. Tak otrzymaną masę wyłożyć na
ciasteczka, a w środek każdego serniczka wcisnąć kawałek brzoskwini.
4/ Wstawić do
nagrzanego piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120
st. C. i piec przez ok. 25 minut.
5/ Po tym
czasie serniczki wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie (by uzyskać
kremową konsystencję sernika) wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz