piątek, 31 lipca 2015

Mini serniczki z brzoskwiniami



Lato w kuchni kojarzy mi się dwojako. Z jednej strony są to świeże owoce, kuszące intensywnym kolorem i słodkim zapachem. Z drugiej – serniki, podawane zwykle na zimno, które najlepiej smakują na drugi dzień. A co jeśliby połączyć oba te skojarzenia w jedno? Stąd właśnie pomysł na serniczki z brzoskwiniami. Dzisiaj w wersji mini. Dla mnie to absolutna kwintesencja lata. 


SKŁADNIKI (12 sztuk):
150 g ciasteczek owsianych
½ szklanki cukru
500 g serka Philadelphia
1 pełna łyżka mąki
1 białko jajka
2 brzoskwinie


  
Przepis krok po kroku:
1/ Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C.

2/ Ciasteczka owsiane pokruszyć, włożyć do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami) i delikatnie uklepać.

3/ Serek starannie wymieszać z mąką i białkiem. Tak otrzymaną masę wyłożyć na ciasteczka, a w środek każdego serniczka wcisnąć kawałek brzoskwini. 


4/ Wstawić do nagrzanego piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 st. C. i piec przez ok. 25 minut.

5/ Po tym czasie serniczki wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie (by uzyskać kremową konsystencję sernika) wstawić do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz