Wszelkiego
rodzaju zapiekanki to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad lub kolację. Nie
wymagają kilkugodzinnych przygotowań, długiej listy składników, zawsze się
udają i zwykle wszystkim smakują. A na dodatek spokojnie można je odgrzać dzień
później. Stają się wtedy jeszcze smaczniejsze. Sprawdzają się zatem pod każdym względem!
Moja propozycja
na dziś to połączenie klasycznej zapiekanki z równie klasycznymi naleśnikami w
wersji wytrawnej, nadziewanymi szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. A
przepis, choć nieco zmodyfikowany, zaczerpnęłam z książki Anny Starmach Pyszne 25. Polecam!
Składniki:
CIASTO NA
NALEŚNIKI:
1 jajko
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki
cukru
ok. 10 łyżek
mąki
ok. 500 ml
mleka
FARSZ:
250 g szpinaku
400 g pieczarek
40 g orzechów
włoskich
2 łyżki masła
pieprz, sól
SOS:
250 ml
śmietanki 30%
100 g żółtego
sera
pieprz, sól
Przepis krok po kroku:
1. Posolone i posłodzone jajko roztrzepać w dużym kubku lub
rondelku. Do jajka dodawać naprzemiennie mąkę i mleko, ciągle mieszając rózgą
lub mikserem aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażyć
na rozgrzanej teflonowej patelni do zarumienienia, z obu stron (z tej ilości
składników powinno wyjść Wam ok. 5-6 naleśników).
2. Szpinak umyć i przesmażyć na 1 łyżce masła. Po mniej
więcej 3 minutach (kiedy zmięknie i się skurczy), przełożyć na durszlak i
odsączyć go z nadmiaru wody. Pokrojone i umyte pieczarki przesmażyć na
pozostałej łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać do grzybów orzechy, całość
posolić i popieprzyć. Całość smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
3. Pieczarki i orzechy wymieszać ze szpinakiem. Tak powstały
farsz należy nałożyć na naleśniki i zwinąć je w rulon. Zwinięte przełożyć do
naczynia żaroodpornego.
4. Aby przygotować sos, wystarczy wymieszać śmietankę ze
startym serem, całość doprawić do smaku solą i pieprzem i zalać nim naleśniki.
5. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać przez 5-7 minut
w temp. 230 st. C (z włączoną funkcją grilla) do momentu, gdy ser się roztopi i
lekko przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz