środa, 8 lipca 2015

Naleśniki zapiekane z pieczarkami i szpinakiem



Wszelkiego rodzaju zapiekanki to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad lub kolację. Nie wymagają kilkugodzinnych przygotowań, długiej listy składników, zawsze się udają i zwykle wszystkim smakują. A na dodatek spokojnie można je odgrzać dzień później. Stają się wtedy jeszcze smaczniejsze. Sprawdzają się zatem pod każdym względem!
Moja propozycja na dziś to połączenie klasycznej zapiekanki z równie klasycznymi naleśnikami w wersji wytrawnej, nadziewanymi szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi. A przepis, choć nieco zmodyfikowany, zaczerpnęłam z książki Anny Starmach Pyszne 25. Polecam! 


Składniki:

CIASTO NA NALEŚNIKI:
1 jajko
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
ok. 10 łyżek mąki
ok. 500 ml mleka

FARSZ:
250 g szpinaku
400 g pieczarek
40 g orzechów włoskich
2 łyżki masła
pieprz, sól

SOS:
250 ml śmietanki 30%
100 g żółtego sera
pieprz, sól

Przepis krok po kroku:

1. Posolone i posłodzone jajko roztrzepać w dużym kubku lub rondelku. Do jajka dodawać naprzemiennie mąkę i mleko, ciągle mieszając rózgą lub mikserem aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni do zarumienienia, z obu stron (z tej ilości składników powinno wyjść Wam ok. 5-6 naleśników).



2. Szpinak umyć i przesmażyć na 1 łyżce masła. Po mniej więcej 3 minutach (kiedy zmięknie i się skurczy), przełożyć na durszlak i odsączyć go z nadmiaru wody. Pokrojone i umyte pieczarki przesmażyć na pozostałej łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać do grzybów orzechy, całość posolić i popieprzyć. Całość smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.


3. Pieczarki i orzechy wymieszać ze szpinakiem. Tak powstały farsz należy nałożyć na naleśniki i zwinąć je w rulon. Zwinięte przełożyć do naczynia żaroodpornego. 



4. Aby przygotować sos, wystarczy wymieszać śmietankę ze startym serem, całość doprawić do smaku solą i pieprzem i zalać nim naleśniki. 


5. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać przez 5-7 minut w temp. 230 st. C (z włączoną funkcją grilla) do momentu, gdy ser się roztopi i lekko przyrumieni.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz