środa, 26 sierpnia 2015

Minifrittaty z brokułami i serem



Auguste Escoffier, wybitny francuski szef kuchni przełomu XVIII i XIX stulecia, zapewniał, że byłby w stanie podać jajka na ponad tysiąc sposobów. Brzmi kosmicznie, ale chyba nie ma w tym zbytniej przesady. Bo jajka w kuchni dają niemal nieograniczone pole manewru, a moje dzisiejsze minifrittaty są jedynie przykładem jednym z wielu. Brokuły z przepisu możecie zastąpić kalafiorem, cukinią, pomidorami… Możliwości jest przecież co najmniej tysiąc :)


 
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
kilka różyczek brokułu
2 jajka
starty parmezan
sól, pieprz

Przepis krok po kroku:
1. Pojedyncze różyczki brokułu wrzucić do posolonej, gotującej się wody i blanszować je przez ok. 3 minuty. Po tym czasie odcedzić.


2. Jajka roztrzepać widelcem, posolić i popieprzyć. 


3. Na dnie każdego kokilka położyć różyczkę brokułu, oprószyć ją startym parmezanem, zalać masą jajeczną (do ¾ wysokości foremki). Na wierzchu jeszcze raz posypać serem.


4. Frittaty zapiekać przez 15 minut w temperaturze 190 st. C.

5. Podać z mieszanką sałat z pomidorami, posoloną i polaną odrobiną oliwy z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz