czwartek, 27 sierpnia 2015

Penne w sosie pomidorowym



Makaron w sosie pomidorowym to chyba pierwsze danie, które uczą się przygotowywać włoskie dzieci i jednocześnie jeden z najprostszych i najbardziej rozpowszechnionych przepisów kuchni włoskiej. Lista składników jest krótka, proces przygotowania wręcz intuicyjny. Sprawdza się zatem idealnie jako domowy obiad w środku tygodnia. Szybko i pożywnie. Czego chcieć więcej?

Sekret na idealny sos? Przesmażcie pomidory odpowiednio długo. Powinny zatracić swój kwaśny posmak. 


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
ok. 200 g makaronu penne
oliwa z oliwek
5-6 pomidorów
2 ząbki czosnku
sól
starty parmezan
kilka listków świeżej bazylii

Przepis krok po kroku:
1. W garnku rozgrzać oliwę. Na gorącym tłuszczu smażyć przez kilka chwil ząbki czosnku. Kiedy czosnek nieco się przyrumieni, wyjąć go z garnka.

2. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i smażyć na tej samej oliwie, co czosnek do chwili, kiedy zmiękną, zaczną się rozpadać i stracą swój kwaskowaty posmak. Mieszać od czasu do czasu.

3. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

4. Gotowy makaron wymieszać z sosem, wyłożyć na głębokie talerze, udekorować listkami bazylii i obficie posypać świeżo startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz