Makaron w sosie pomidorowym to chyba pierwsze
danie, które uczą się przygotowywać włoskie dzieci i jednocześnie jeden z najprostszych
i najbardziej rozpowszechnionych przepisów kuchni włoskiej. Lista składników
jest krótka, proces przygotowania wręcz intuicyjny. Sprawdza się zatem idealnie
jako domowy obiad w środku tygodnia. Szybko i pożywnie. Czego chcieć więcej?
Sekret na idealny sos? Przesmażcie pomidory
odpowiednio długo. Powinny zatracić swój kwaśny posmak.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
ok. 200 g makaronu penne
oliwa z oliwek
5-6 pomidorów
2 ząbki czosnku
sól
starty parmezan
kilka listków świeżej bazylii
Przepis krok po kroku:
1. W garnku rozgrzać oliwę. Na
gorącym tłuszczu smażyć przez kilka chwil ząbki czosnku. Kiedy czosnek nieco się
przyrumieni, wyjąć go z garnka.
2. Pomidory umyć, osuszyć,
pokroić w kostkę, posolić i smażyć na tej samej oliwie, co czosnek do chwili, kiedy
zmiękną, zaczną się rozpadać i stracą swój kwaskowaty posmak. Mieszać od czasu
do czasu.
3. Makaron ugotować w osolonej
wodzie.
4. Gotowy makaron wymieszać z
sosem, wyłożyć na głębokie talerze, udekorować listkami bazylii i obficie
posypać świeżo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz