Kuchnię włoską,
najlepiej znaną i najbardziej lubianą kuchnię świata, charakteryzują świeże i
zdrowe produkty, nieskomplikowane receptury i stosunkowo krótki czas
przyrządzania. Prawdziwa włoska pizza czy pasta niewiele ma wspólnego ze swoim
zamerykanizowanym odpowiednikiem (niestety w Polsce wszechobecnym): opływającym
w tłuszcz i przetworzonym ciężkim jedzeniem.
Żeby udowodnić Wam,
że szybkie jedzenie to wcale nie niezdrowe jedzenie, posłużę się piadiną. Tzw.
piadina to nic innego jak cienki placek z mąki pszennej, który można faszerować
dosłownie wszystkim – serem, rybą, wędliną, a nawet… czekoladą. Trochę jak
nasze naleśniki.
Początkowo piadiny
wypiekano na terakotowych talerzach (we Włoszech zwanych teggia), stawianych bezpośrednio na ogniu. I choć
dziś do ich wypiekania powszechnie używa się grilla, nie straciły one nic ze
swojego wyjątkowego smaku. Na Półwyspie Apenińskim piadiny sprzedaje się w
specjalnych temu dedykowanych miejscach. Włosi nazywają je piadineriami. Jeśli zastanawiacie się, co różni piadinę
od lepiej znanej meksykańskiej tortilli – nie jesteście jedyni. Włosi też
próbują rozstrzygnąć ten dylemat, a na włoskich forach internetowych wre.
Problem wydaje się jednak nierozstrzygalny…
Mimo że kuchnia
włoska jest bardzo zróżnicowana i ma charakter skrajnie regionalny (np.
spaghetti alla carbonara zjeść można tylko w Rzymie), piadina, która pochodzi z
regionu Emilia-Romania (na północy kraju), zawojowała cały półwysep i można
zjeść ją niemalże wszędzie. A zatem, jeśli ktoś z Was wybiera się w najbliższym
czasie do Włoch, to serdecznie polecam. W przeciwnym wypadku – prawdziwą włoską
piadinę możecie przygotować u siebie w domu. To bardzo proste.
Jak już
wspominałam, piadinę faszerować można niemal wszystkim, ale moja ulubiona
wersja to: squacquerone (świeży, kremowy ser), wędzony
łosoś i rukola. A oto jak to zrobić.
Składniki (dla 2 osób):
2 garście
świeżej rukoli
100 g wędzonego
łososia
2 piadine (lub
tortille)
squacquerone
Przepis krok po kroku:
1. Na połowie
piadiny rozsmarować porządną ilość sera.
Placek z serem przełożyć na rozgrzaną patelnię i przypiekać przez ok. 2 minuty.
2. Po tym czasie piadinę zdjąć z patelni. Łososia i rukolę rozłożyć
na roztopionym serze. Gotową piadinę złożyć na pół (podobnie jak quesadillę).
Poniżej kilka innych pomysłów na farsz:
· szynka
parmeńska, ser brie, mieszanka sałat, sos koktajlowy;
· speck,
pomidory;
· boczek,
szpinak, parmezan, natka pietruszki;
· parmezan,
świeże figi, miód;
·
sałata radicchio, ser
grana padano, orzechy włoskie;
· szynka
parmeńska, melon, miód akacjowy, rozmaryn;
· nutella,
truskawki;
· wędzony łosoś,
cykoria;
· grzyby,
gorgonzola;
i wiele, wiele innych…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz