sobota, 22 sierpnia 2015

Piadina, fast food po włosku



Kuchnię włoską, najlepiej znaną i najbardziej lubianą kuchnię świata, charakteryzują świeże i zdrowe produkty, nieskomplikowane receptury i stosunkowo krótki czas przyrządzania. Prawdziwa włoska pizza czy pasta niewiele ma wspólnego ze swoim zamerykanizowanym odpowiednikiem (niestety w Polsce wszechobecnym): opływającym w tłuszcz i przetworzonym ciężkim jedzeniem.

Żeby udowodnić Wam, że szybkie jedzenie to wcale nie niezdrowe jedzenie, posłużę się piadiną. Tzw. piadina to nic innego jak cienki placek z mąki pszennej, który można faszerować dosłownie wszystkim – serem, rybą, wędliną, a nawet… czekoladą. Trochę jak nasze naleśniki. 


Początkowo piadiny wypiekano na terakotowych talerzach (we Włoszech zwanych teggia), stawianych bezpośrednio na ogniu. I choć dziś do ich wypiekania powszechnie używa się grilla, nie straciły one nic ze swojego wyjątkowego smaku. Na Półwyspie Apenińskim piadiny sprzedaje się w specjalnych temu dedykowanych miejscach. Włosi nazywają je piadineriami. Jeśli zastanawiacie się, co różni piadinę od lepiej znanej meksykańskiej tortilli – nie jesteście jedyni. Włosi też próbują rozstrzygnąć ten dylemat, a na włoskich forach internetowych wre. Problem wydaje się jednak nierozstrzygalny… 

Mimo że kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana i ma charakter skrajnie regionalny (np. spaghetti alla carbonara zjeść można tylko w Rzymie), piadina, która pochodzi z regionu Emilia-Romania (na północy kraju), zawojowała cały półwysep i można zjeść ją niemalże wszędzie. A zatem, jeśli ktoś z Was wybiera się w najbliższym czasie do Włoch, to serdecznie polecam. W przeciwnym wypadku – prawdziwą włoską piadinę możecie przygotować u siebie w domu. To bardzo proste.

Jak już wspominałam, piadinę faszerować można niemal wszystkim, ale moja ulubiona wersja to: squacquerone (świeży, kremowy ser), wędzony łosoś i rukola. A oto jak to zrobić. 


Składniki (dla 2 osób):

2 garście świeżej rukoli
100 g wędzonego łososia
2 piadine (lub tortille)
squacquerone
 

Przepis krok po kroku:

1. Na połowie piadiny rozsmarować porządną ilość  sera. Placek z serem przełożyć na rozgrzaną patelnię i przypiekać przez ok. 2 minuty.

2. Po tym czasie piadinę zdjąć z patelni. Łososia i rukolę rozłożyć na roztopionym serze. Gotową piadinę złożyć na pół (podobnie jak quesadillę).  



Poniżej kilka innych pomysłów na farsz:
·       szynka parmeńska, ser brie, mieszanka sałat, sos koktajlowy;
·       speck, pomidory;
·       boczek, szpinak, parmezan, natka pietruszki;
·       parmezan, świeże figi, miód;
·       sałata radicchio, ser grana padano, orzechy włoskie;
·       szynka parmeńska, melon, miód akacjowy, rozmaryn;
·       nutella, truskawki;
·       wędzony łosoś, cykoria;
·       grzyby, gorgonzola;
i wiele, wiele innych…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz