Przepis na
piersi z kurczaka marynowane w occie balsamicznym wyciągam jak asa z rękawa w
sytuacjach podbramkowych, czyli wtedy, kiedy mam zaledwie kilkanaście minut,
żeby przygotować coś smacznego dla wygłodniałych domowników lub w drzwiach
pojawiają się niezapowiedziani goście (również wygłodniali). Zachęcająco
przyrumieniony kurczak, podany w towarzystwie pomidorów i świeżej rukoli, wygląda
wytwornie i elegancko – idealnie sprawdza się zatem na lekką sierpniową
kolację. A co najważniejsze, to kolejny dowód na to, że wyśmienite danie nie
wymaga skomplikowanych receptur i długiej listy składników!
Sam przepis,
choć nieco uproszczony, pochodzi z książki Ani Starmach.
Składniki (dla 4 osób):
5 pomidorów
2 piersi z
kurczaka
200 g świeżej
rukoli
oliwa z oliwek
sól morska
MARYNATA
ząbek czosnku
5 łyżek octu
balsamicznego
rozmaryn
Przepis krok po kroku:
1. Piersi z
kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości plastry (mniej więcej
wielkości przekrojonego pomidora). Oprószyć solą z jednej strony.
2. Przygotować
marynatę: do miski dodać rozmaryn i ocet balsamicznych, a następnie wszystko
dokładnie wymieszać. Do miski z marynatą przełożyć kurczaka i ostawić na ok. 10
minut.
3.
Zamarynowanego kurczaka smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju ok. 2 minut z
każdej strony.
4. Pomidory umyć i pokroić w plastry.
5. Mięso
ułożyć na talerzu, naprzemiennie z pomidorami. Na środku talerzy rozsypać garść
rukoli. Całość polać oliwą z oliwek i posypać solą morską.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz