piątek, 21 sierpnia 2015

Piersi z kurczaka w occie balsamicznym z pomidorami i rukolą



Przepis na piersi z kurczaka marynowane w occie balsamicznym wyciągam jak asa z rękawa w sytuacjach podbramkowych, czyli wtedy, kiedy mam zaledwie kilkanaście minut, żeby przygotować coś smacznego dla wygłodniałych domowników lub w drzwiach pojawiają się niezapowiedziani goście (również wygłodniali). Zachęcająco przyrumieniony kurczak, podany w towarzystwie pomidorów i świeżej rukoli, wygląda wytwornie i elegancko – idealnie sprawdza się zatem na lekką sierpniową kolację. A co najważniejsze, to kolejny dowód na to, że wyśmienite danie nie wymaga skomplikowanych receptur i długiej listy składników!

Sam przepis, choć nieco uproszczony, pochodzi z książki Ani Starmach. 

fashion art cuisine


Składniki (dla 4 osób):

5 pomidorów
2 piersi z kurczaka
200 g świeżej rukoli
oliwa z oliwek
sól morska

MARYNATA
ząbek czosnku
5 łyżek octu balsamicznego
rozmaryn 

fashion art cuisine
  
Przepis krok po kroku:

1. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości plastry (mniej więcej wielkości przekrojonego pomidora). Oprószyć solą z jednej strony.

2. Przygotować marynatę: do miski dodać rozmaryn i ocet balsamicznych, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Do miski z marynatą przełożyć kurczaka i ostawić na ok. 10 minut. 

fashion art cuisine

3. Zamarynowanego kurczaka smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju ok. 2 minut z każdej strony.

4.  Pomidory umyć i pokroić w plastry. 

fashion art cuisine

5. Mięso ułożyć na talerzu, naprzemiennie z pomidorami. Na środku talerzy rozsypać garść rukoli. Całość polać oliwą z oliwek i posypać solą morską.

Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz