niedziela, 30 sierpnia 2015

Pikantny łosoś z duszoną marchewką



Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Uwielbiam go za jego bardzo miękkie, smaczne mięso i charakterystyczny różowy kolor. Łosoś, bogaty w witaminy, potas, jod, cynk, selen i bezcenne źródło kwasów omega, często gości w moim domowym menu. W wersji nieco pikantnej idealnie komponuje się z rukolą, puree dyniowym lub – duszoną marchewką, na którą zdecydowałam się dzisiaj. Spróbujcie! 

przepis

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
250 g filetu z łososia
sok z cytryny
słodka papryka
sól morska
oliwa z oliwek
3 marchewki
liść laurowy
1 łyżka mąki
olej słonecznikowy

Przepis krok po kroku:
1. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak, aby przykryć marchewkę), posolić, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 15 minut.


2. Przygotować zasmażkę. Na odrobinie oleju (ok. 2 łyżkach) rozprowadzić równomiernie mąkę. Całość smażyć przez chwilę.

3. Kiedy marchewka jest już miękka, dodać do niej gotową zasmażkę. Wszystko razem zagotować, a ewentualny nadmiar wody odlać wazówką.

4. Łososia doprawić słodką papryką, solą i pokropić sokiem z cytryny. Smażyć na patelni, po kilka minut z każdej strony. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz