Ulubione danie
Giuseppe Verdiego, do Włoch trafiło pod koniec XIII wieku z Chin (za sprawą
Marco Polo, za co mu bardzo serdecznie dziękuję). Risotto. Swoją popularność zawdzięcza
wyjątkowemu smakowi i niezliczonym możliwościom sposobów przyrządzenia. Idealnie
komponuje się z warzywami, owocami morza, serem, grzybami… U mnie dzisiaj na
zielono – z groszkiem i bazyliowym pesto.
I to nieprawda,
że przygotowanie risotto jest bardzo skomplikowane. Spróbujcie!
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
szklanka ryżu arborio
ok. 1 l bulionu warzywnego (lub wody)
½ cebuli
½ szklanki zielonego groszku
parmezan
sól
3 pełne łyżki bazyliowego pesto
Przepis krok po
kroku:
1. Cebulę
posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć
całość przez ok. 1 minutę. Po tym czasie do ryżu i cebuli dodać chochlę
bulionu. Gotować. Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodać kolejną. I tak do
zużycia całego bulionu.
2. Pod koniec
gotowania ryżu (mniej więcej po 15 minutach) dodać groszek. Gotować wszystko
przez kolejnych kilka minut. Kiedy ryż i groszek będą już gotowe, wymieszać
wszystko z pesto.
3. Przed
podaniem całość posypać obficie startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz