wtorek, 25 sierpnia 2015

Risotto z groszkiem i pesto



Ulubione danie Giuseppe Verdiego, do Włoch trafiło pod koniec XIII wieku z Chin (za sprawą Marco Polo, za co mu bardzo serdecznie dziękuję). Risotto. Swoją popularność zawdzięcza wyjątkowemu smakowi i niezliczonym możliwościom sposobów przyrządzenia. Idealnie komponuje się z warzywami, owocami morza, serem, grzybami… U mnie dzisiaj na zielono – z groszkiem i bazyliowym pesto.

I to nieprawda, że przygotowanie risotto jest bardzo skomplikowane. Spróbujcie!


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
szklanka ryżu arborio
ok. 1 l bulionu warzywnego (lub wody)
½ cebuli
½ szklanki zielonego groszku
parmezan
sól
3 pełne łyżki bazyliowego pesto



Przepis krok po kroku:
1. Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć całość przez ok. 1 minutę. Po tym czasie do ryżu i cebuli dodać chochlę bulionu. Gotować. Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodać kolejną. I tak do zużycia całego bulionu. 



2. Pod koniec gotowania ryżu (mniej więcej po 15 minutach) dodać groszek. Gotować wszystko przez kolejnych kilka minut. Kiedy ryż i groszek będą już gotowe, wymieszać wszystko z pesto.

3. Przed podaniem całość posypać obficie startym parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz