Jabłka, orzechy
i miód kojarzą mi się z jesienią. Szczególnie miód. Jego złocisty kolor
przywołuje obraz żółtych liści, które grubą warstwą pokrywają trawniki (i chodniki),
a smak i zapach – kubek rozgrzewającej herbaty. Poranki i wieczory stają się
coraz chłodniejsze, a to znak, że lato powoli ustępuje miejsca kolejnej porze
roku. Stąd właśnie pomysł na dzisiejszy przepis. Schab w marynacie miodowej z
sałatką jabłkowo-orzechową łączy jesienne smaki i kolory, a jego cudowny smak
sprawia, że pożegnanie lata staje się od razu jakby mniej bolesne.
Smacznego!
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 plastry schabu (o grubości 1 cm)
mieszanka sałat
porządna garść orzechów włoskich
jabłko
oliwa z oliwek
MARYNATA:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
rozmaryn
Przepis krok po
kroku:
1. Przygotować
marynatę: wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty i polać nią lekko
oprószone solą mięso. Całość odstawić na ok. 15 minut.
2. Na gorącej patelni
(bez tłuszczu) uprażyć orzechy. Po ok. 2 minutach, gdy lekko zbrązowieją, zdjąć
je z patelni i grubo posiekać.
3. Umyć jabłko
i pokroić w drobną kostkę. Posiekane orzechy włożyć do miski, dodać do nich
mieszankę sałat i jabłko. Całość polać odrobiną oliwy z oliwek, posolić i
dokładnie wymieszać.
4. Na patelni
rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć je po 2
minuty z każdej strony.
5. Schab
przełożyć na talerze i podawać z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz