poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Schab w marynacie miodowej



Jabłka, orzechy i miód kojarzą mi się z jesienią. Szczególnie miód. Jego złocisty kolor przywołuje obraz żółtych liści, które grubą warstwą pokrywają trawniki (i chodniki), a smak i zapach – kubek rozgrzewającej herbaty. Poranki i wieczory stają się coraz chłodniejsze, a to znak, że lato powoli ustępuje miejsca kolejnej porze roku. Stąd właśnie pomysł na dzisiejszy przepis. Schab w marynacie miodowej z sałatką jabłkowo-orzechową łączy jesienne smaki i kolory, a jego cudowny smak sprawia, że pożegnanie lata staje się od razu jakby mniej bolesne.
Smacznego! 


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 plastry schabu (o grubości 1 cm)
mieszanka sałat
porządna garść orzechów włoskich
jabłko
oliwa z oliwek

MARYNATA:
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
rozmaryn

Przepis krok po kroku:
1. Przygotować marynatę: wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty i polać nią lekko oprószone solą mięso. Całość odstawić na ok. 15 minut.


2. Na gorącej patelni (bez tłuszczu) uprażyć orzechy. Po ok. 2 minutach, gdy lekko zbrązowieją, zdjąć je z patelni i grubo posiekać.

3. Umyć jabłko i pokroić w drobną kostkę. Posiekane orzechy włożyć do miski, dodać do nich mieszankę sałat i jabłko. Całość polać odrobiną oliwy z oliwek, posolić i dokładnie wymieszać.


4. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć je po 2 minuty z każdej strony.

5. Schab przełożyć na talerze i podawać z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz