sobota, 29 sierpnia 2015

Wołowina z rozmarynem i rukolą



Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Szczególnie w weekend, kiedy mam więcej czasu i nie muszę się nigdzie spieszyć, a pogoda zachęca do wyjścia z domu. Często przygotowuję wtedy coś wyjątkowego do jedzenia. Dlatego dzisiaj na mój balkonowy stół trafiła wołowina z rozmarynem podana na rukoli. Tak bez okazji. Bo naprawdę każda sposobność jest dobra, żeby celebrować codzienność.



SKŁADNIKI (dla 2 osób):
ok. 50 g rostbefu
 oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
rozmaryn
2 obfite garści rukoli
mała cebula
1,5 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz

Przepis krok po kroku:
1. Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 1/3 szklanki), przez mniej więcej 4 minuty podgrzewać na niej czosnek i rozmaryn. Uważać, żeby nie spalić czosnku – stanie się wtedy nieprzyjemnie gorzki i zepsuje smak oliwy. Po tym czasie zdjąć z patelni czosnek i rozmaryn i na tak przygotowanej oliwie smażyć posoloną i odrobinę popieprzoną wołowinę, pokrojoną w 2-centrymetrowe plasterki, z każdej strony. Po ok. 2 minutach mięso zdjąć z patelni.




2. Na tej samej oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sól, pieprz i ocet.

3. Mięso ułożyć na rukoli i skropić poprzednio przygotowaną zalewą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz