Zapiekanki mają kilka zalet. Są łatwe w
przygotowaniu, dają niemal niezliczone możliwości łączenia różnych składników,
zawsze się udają i – najważniejsze – najlepiej smakują na drugi dzień. Czego
więcej trzeba?
No to do dzieła i smacznego!
SKŁADNIKI:
4-5 średnich ziemniaków
150 g wędzonego boczku
125 ml śmietany 12%
1 cebula
100 g pieczarek
100 g parmezanu
1 jajko
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Obrane ziemniaki ugotować al dente w osolonej wodzie. Ugotowane
ziemniaki pokroić w talarki.
2. Pieczarki umyć i pokroić w
grubsze plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju. Do zeszklonej
cebuli dodać pieczarki i smażyć, aż grzyby zmiękną.
3. Boczek pokroić w kostkę,
podsmażyć. Gotowy boczek wymieszać z cebulą i pieczarkami.
4. Naczynie żaroodporną
wysmarować masłem. Wyłożyć dno formy warstwą pokrojonych ziemniaków, na to
położyć połowę boczku, cebuli i pieczarek. Całość przykryć kolejną warstwą ziemniaków
i pozostałym boczkiem z pieczarkami.
5. Śmietanę wymieszać z jajkiem,
startym parmezanem, doprawić przyprawami i polać nią zapiekankę.
6. Zapiekankę piec w 180 st. C
przez ok. 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz