niedziela, 17 stycznia 2016

Makaron z mulami, czyli włoskie spaghetti alle vongole



Czytałam gdzieś ostatnio, że sprzedaż owoców morza w Polsce, choć powoli, ciągle rośnie. Niesłychanie mnie to cieszy. Z jednej strony jesteśmy ciekawi nowych smaków i poszukujemy oryginalnych składników, z drugiej zaś pragniemy przenieść do naszych domów smak lata i kulinarne doświadczenia z wakacji.
Ja swój dzisiejszy przepis dedykuję raczej tym nieprzekonanym, którzy owoców morza nigdy nie próbowali i twierdzą, że spróbować nie chcą, a także tym, którzy chcą spróbować, ale nie wiedzą, jak je przygotować. Włoskie spaghetti alle vongole, czyli makaron z mulami to dobry pomysł dla początkujących. Niegroźnie wyglądające mule mogą być Waszym pierwszym krokiem w stronę niesłychanie zdrowej i wybitnie smacznej kuchni śródziemnomorskiej. I jak? Spróbujecie? 

makaron z mulami


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
200 g makaronu spaghetti
ok. 400 g muli
½ papryczki chili
1 ząbek czosnku
½ szklanki białego wina
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól

Przepis krok po kroku:
1. Mule moczyć w zimnej wodzie kilka godzin (by pozbyć się ziarenek piasku z muszli i zredukowaniu nadmiernie słonego posmaku).

2. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z  oliwek. Smażyć na niej przez kilka chwil ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili. Po tym czasie wyjąć czosnek.

4. Na oliwę wrzucić osuszone mule, zalać je białym winem i dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut (w tym czasie wszystkie, lub większość, muszli powinna się otworzyć).

5. Do otwartych muli dodać ugotowany makaron. Całość posypać obficie świeżą natką pietruszki. Wymieszać.

Wskazówka: mule przed gotowaniem powinny być zamknięte. Te muszle, które zostają zamknięte po gotowaniu, należy wyrzucić.  

makaron z mulami

makaron z mulami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz