piątek, 29 kwietnia 2016

Makaron w wersji fit z groszkiem i jogurtem



O tym przepisie na makaron razowy przypominam sobie za każdym razem, kiedy jestem sama w domu i mam ochotę na szybki i lekki obiad. Eksplozja zieleni na talerzu to sprawka groszku i koperku. Zdrowo, pożywnie, wiosennie. I na dodatek bardzo fit. Spróbujcie! 


SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
100 g makaronu razowego (penne, rigatoni, mezze penne, farfalle lub fusilli)
¼ szklanki mrożonego groszku
parmezan
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
świeży koperek
sól, pieprz  


Przepis krok po kroku:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2. W osobnym garnku ugotować groszek, zajmie to około 4-5 minut.

3. Na patelni rozgrzać oliwę. Na gorącą oliwę wrzucić ząbek czosnku i smażyć go przez chwilę, aż lekko zbrązowieje.  Do czosnkowej oliwy dodać odcedzony ugotowany groszek, odcedzony makaron i kilka łyżek jogurtu. Całość zagotować.

4. Danie odrobinę popieprzyć i, jeśli potrzeba, posolić. Dodać starty parmezan i solidną garść posiekanego koperku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz