Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy pomidorowe.
Taką na rosole z kury, którą robi moja Babcia, zaprawianą śmietanką lub
jogurtem, z pomidorowej passaty czy ze świeżych pomidorów przesmażanych na
oliwie z oliwek. Dzisiejszy pomysł na zupę-krem z pomidorów to jeden z wielu,
które znaleźć można w moich książkach kucharskich i zeszytach z przepisami, ale
za to jeden z ulubionych. Zupa wyśmienicie smakuje na gorąco, ale doskonała
jest również na zimno, jako orzeźwiające gaspacho. Tylko od Was zależy, w
jakiej formie ją podacie. To dobra wiadomość. Po przepis ten można sięgać przez
okrągły rok. I obiecuję, wspaniały smak pomidorów i lekko miętowy aromat
bazylii nigdy się nie znudzą!
SKŁADNIKI:
1 duża cebula
½ łyżeczki czosnku w proszku
2 puszki pomidorów bez skórki (tzw. pelati)
2 marchewki
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki śmietany 18%
świeże listki bazylii
Przepis krok po kroku:
1.
W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli dodać obrane i
pokrojone marchewki i pomidory z puszki wraz z sokiem. Całość zalać bulionem,
przyprawić szczyptą czosnku w proszku i zagotować.
2.
Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 30 minut.
3.
Zmiksować, lekko posolić i popieprzyć, dodać śmietanę i wymieszać.
4.
Podawać z świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz