Lubię tarty. Z kremem, z jabłkami
(przepis na pyszną tartę z jabłkami znajdziecie TUTAJ), z truskawkami, z dżemem
morelowym… Ale tarta z kremem cytrynowym i lekką chrupiącą bezą należy chyba do
moich ulubionych. Jej przygotowanie jest dość proste, choć nieco czasochłonne.
Mimo to warto poświęcić trochę czasu na odmierzanie składników, zagniatanie
kruchego ciasta, wyciskanie soku z cytrusów i ubijanie bezy, by potem móc
rozkoszować się przyjemną słodyczą tarty, lekko kwaśnym smakiem cytrynowego
kremu i delikatną pianką bezy.
Tarta jest jednym z najpopularniejszych deserów
francuskich i nawet jeśli wszechobecny zachwyt wszystkim co francuskie wyda Wam
się nieco przesadzony, ja zachęcam Was jednak do wypróbowania tego przepisu. Szczególnie
teraz. Kiedy za oknem przyjemnie grzeje słońce, czy orzeźwiający smak cytryny nie
przywoła wspomnień z wakacji? A może zainspiruje Was do niezapomnianej podróży
na południe Europy, gdzie drzewa cytrynowe już pięknie owocują?
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
180 g mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
100 g zimnego masła
KREM CYTRYNOWY:
125 ml soku z cytryny
skórka starta z 2 cytryn
60 ml soku z pomarańczy
125 ml wody
70 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 jajko
3 żółtka
BEZA:
4 białka
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis krok po kroku:
1.
Formę na tartę o śr. 24 cm wysmarować masłem. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać
pokrojone na kawałeczki masło. Ciasto rozcierać palcami, aż mąka i masło
połączą się, tworząc drobne okruszki. Dodać żółtko, wodę i dalej zagniatać ciasto
ręką, aż do momentu, kiedy składniki połączą się w jednolite, gładkie ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać
do temperatury 190 st. C.
2.
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
(dzięki temu nie będzie trzeba podsypywać ciasta mąką, żeby nie przylegało do
wałka). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę (dno i boki), odkleić papier i
przyciąć równo wystające brzegi ciasta. Spód i boki ponakłuwać widelcem. Całość
przykryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Piec przez 15
minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 13 minut, aż ciasto
się nabierze złotego koloru.
3.
Przygotować krem cytrynowy. Wycisnąć sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy, a następnie
przecedzić go przez sitko. Sok przelać do rondelka, dodać wodę, skórkę startą ze
sparzonej cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość dokładnie wymieszać i
zagotować. Rondelek zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone na
kawałeczki masło. Energicznie mieszać, aż masło się roztopi i połączy z masą. Następnie
dodać jajko i żółtka i ponownie wymieszać. Krem powinien być już gęsty.
4.
Ubić bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Białka ubijać mikserem w
dużej misce. Kiedy piana będzie już sztywna, dodawać po łyżce cukier, cały czas
ubijając. Ubijać białka przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodać mąkę
ziemniaczaną.
5.
Na kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć
pianę z białek. Formę wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut (aby otrzymać
bezę bardziej chrupiącą, można suszyć ją w piekarniku przez kolejne 15 minut w temperaturze
60 st. C). Tartę wyjąć z piekarnika i dokładnie przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz