poniedziałek, 6 czerwca 2016

Dorsz z sosem koperkowym



Myślę, że pyszne jedzenie jest w stanie wyrwać nas ze smutku i przygnębienia. Nawet takiego poniedziałkowego. Dlatego właśnie że dzisiaj poniedziałek (a niektórzy poniedziałków podobno wręcz nienawidzą), postanowiłam uświetnić początek tygodnia czymś wyjątkowo smacznym. Marynowany dorsz z sosem koperkowym, podany ze szparagami i młodymi ziemniakami, idealnie się do tego nadaje. Danie cudownie wygląda, bajecznie smakuje, robi wrażenie. O przepisie tym warto zatem pamiętać, kiedy chcecie zaskoczyć Waszych gości, ale proszę Was – nie odkładajcie go do szuflady jedynie na wyjątkowe okazje.

przepis na dorsza

Bo codzienność należy celebrować i cieszyć się tym, co przynosi każdy dzień. Nawet poniedziałek.

PS Ja właśnie zasiadam do stołu, ryba stygnie! Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak mnie i Wam życzyć smacznego! Przepis poniżej.  

PS 2 Dorsza da się zastąpić np. łososiem, zamiast szparagów można podać brokuły lub fasolkę szparagową. Będzie równie smacznie. 


przepis na dorsza

dorsz pieczony marynowany


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 filety z dorsza (lub 1 duży przekrojony na połowę)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
180 ml bulionu warzywnego
¾ łyżki mąki
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
½ łyżki masła
½ pęczka świeżego koperku
sól, pieprz
szczypta granulowanego czosnku


Przepis krok po kroku:
1. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Składniki marynaty, czyli miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej roślinny, wymieszać w misce. Włożyć do niej dorsza, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 st. C. Zamarynowanego dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą marynaty i piec przez ok. 15 minut.

3. Przygotować sos koperkowy. Bulion zagotować. W misce rozprowadzić mąkę ze śmietanką, mieszać do połączenia składników. Połączoną mąkę ze śmietaną wlewać powoli do bulionu, ciągle mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. Gotować przez ok. 1 minutę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać masło, odrobinę soku z cytryny (ok. ½ łyżeczki) i posiekany koperek. Wymieszać i zestawić z ognia.

4. Na talerzu ułożyć upieczonego dorsza i dodatki (np. młode ziemniaki i szparagi) i polać sosem koperkowym.  

pieczony dorsz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz