Myślę, że pyszne jedzenie jest w stanie
wyrwać nas ze smutku i przygnębienia. Nawet takiego poniedziałkowego. Dlatego
właśnie że dzisiaj poniedziałek (a niektórzy poniedziałków podobno wręcz
nienawidzą), postanowiłam uświetnić początek tygodnia czymś wyjątkowo smacznym.
Marynowany dorsz z sosem koperkowym, podany ze szparagami i młodymi
ziemniakami, idealnie się do tego nadaje. Danie cudownie wygląda, bajecznie
smakuje, robi wrażenie. O przepisie tym warto zatem pamiętać, kiedy chcecie
zaskoczyć Waszych gości, ale proszę Was – nie odkładajcie go do szuflady
jedynie na wyjątkowe okazje.
Bo codzienność należy celebrować i
cieszyć się tym, co przynosi każdy dzień. Nawet poniedziałek.
PS Ja właśnie zasiadam do stołu, ryba
stygnie! Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak mnie i Wam życzyć smacznego!
Przepis poniżej.
PS 2 Dorsza da się zastąpić np. łososiem,
zamiast szparagów można podać brokuły lub fasolkę szparagową. Będzie równie
smacznie.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 filety z dorsza (lub 1 duży przekrojony na
połowę)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju roślinnego (słonecznikowego lub
rzepakowego)
180 ml bulionu warzywnego
¾ łyżki mąki
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
½ łyżki masła
½ pęczka świeżego koperku
sól, pieprz
szczypta granulowanego czosnku
Przepis krok po kroku:
1.
Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Składniki marynaty,
czyli miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej roślinny, wymieszać w misce.
Włożyć do niej dorsza, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.
Piekarnik rozgrzać do temp. 250 st. C. Zamarynowanego dorsza ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, polać resztą marynaty i piec przez ok. 15 minut.
3.
Przygotować sos koperkowy. Bulion zagotować. W misce rozprowadzić mąkę ze
śmietanką, mieszać do połączenia składników. Połączoną mąkę ze śmietaną wlewać
powoli do bulionu, ciągle mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia na małym
ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. Gotować przez
ok. 1 minutę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać masło, odrobinę
soku z cytryny (ok. ½ łyżeczki) i posiekany koperek. Wymieszać i zestawić z
ognia.
4.
Na talerzu ułożyć upieczonego dorsza i dodatki (np. młode ziemniaki i szparagi)
i polać sosem koperkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz