poniedziałek, 13 czerwca 2016

PRZEPIS NA PRAWDZIWE WŁOSKIE TIRAMISÙ



Tiramisù jest jak gwiazda rocka – popularne, uwielbiane, robi światową karierę. Bo to chyba najbardziej popularny włoski deser na świecie. I jeden z najbardziej lubianych. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie zawiera się w trzech słowach: mascarpone, biszkopty, kawa. Nie trzeba dodawać nic więcej.

Tirami sù to z włoskiego znaczy mniej więcej tyle, co pociesz mnie, dodaj mi siły. Czy istnieje lepszy deser na poniedziałkowe bolączki? Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

przepis na tiramisu
 

SKŁADNIKI:
30 dag podłużnych biszkoptów (tzw. savoiardi)
4 jajka
50 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
400 ml zimnego espresso
2 łyżki ciemnego kakao


Przepis krok po kroku:
1. Do żółtek dodać 2 łyżki cukru pudru i ucierać mikserem przez ok. 15 minut, aż powstanie puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawać pozostały cukier, ciągle ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty. Na koniec połączyć pianę z masą mascarpone. Delikatnie wymieszać.

3. Połowę biszkoptów zanurzyć na chwilkę w kawie. Namoczone biszkopty ułożyć w szerokich szklankach lub w formie żaroodpornej (lub w innym dużym naczyniu), przykrywając dno. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone i posypać połową kakao. Wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i wyłożyć pozostały krem.

4. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać tiramisù resztą kakao. Podawać schłodzone.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz