Tiramisù jest jak gwiazda rocka – popularne,
uwielbiane, robi światową karierę. Bo to chyba najbardziej popularny włoski
deser na świecie. I jeden z najbardziej lubianych. Dlaczego? Odpowiedź na to
pytanie zawiera się w trzech słowach: mascarpone, biszkopty, kawa. Nie trzeba
dodawać nic więcej.
Tirami
sù to z włoskiego znaczy mniej więcej
tyle, co pociesz mnie, dodaj mi siły.
Czy istnieje lepszy deser na poniedziałkowe bolączki? Koniecznie wypróbujcie ten
przepis!
SKŁADNIKI:
30 dag podłużnych biszkoptów (tzw. savoiardi)
4 jajka
50 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
400 ml zimnego espresso
2 łyżki ciemnego kakao
Przepis krok po kroku:
1.
Do żółtek dodać 2 łyżki cukru pudru i ucierać mikserem przez ok. 15 minut, aż
powstanie puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać.
2.
Białka ubić na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawać pozostały cukier,
ciągle ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty. Na koniec połączyć
pianę z masą mascarpone. Delikatnie wymieszać.
3.
Połowę biszkoptów zanurzyć na chwilkę w kawie. Namoczone biszkopty ułożyć w
szerokich szklankach lub w formie żaroodpornej (lub w innym dużym naczyniu),
przykrywając dno. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone i posypać połową
kakao. Wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i wyłożyć pozostały krem.
4.
Deser włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać tiramisù resztą
kakao. Podawać schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz